od vostalpetr » čtv 05. čer 2025 22:38:10
Láska, která nemá chybu: Rozdíl mezi podmíněnou náklonností a osvobozující Láskou
„Život v Lásce nemá chybu.“ Tato jednoduchá, hluboká věta obsahuje pravdu, kterou potvrzují mistři všech tradic – byť ji každý z nich pojmenovává jinak: Bůh, Já, Ticho, Přítomnost, Tao, Brahman.
Přesto často dochází k nedorozumění: Když duchovní učitelé, jako je Ramana Maháriši, vyzývají k opuštění „lásky i nenávisti“, mohou někteří slyšet něco, co zní chladně nebo nepřirozeně. Mají pocit, že se po nich žádá, aby opustili srdce. Ale je tomu skutečně tak?
Osobní láska a její stíny
Většina lidí vyrůstá v přesvědčení, že láska je pocit, který se vztahuje k někomu nebo něčemu – „miluji tě, protože jsi laskavý, krásný, můj.“ Tento druh lásky je však vždy podmíněný a křehký. Tam, kde je připoutanost, je i strach ze ztráty. Tam, kde je očekávání, je i zklamání. A kde je lpění, tam může být i žárlivost či nenávist.
Tato duální láska je součástí psychologické hry ega: miluji to, co mne těší, nenávidím, co mne ohrožuje. V tomto smyslu říká Ramana:
„Sympatie a antipatie, láska a nenávist – vše je třeba opustit.“
Nevolá však po potlačení citu – volá po jeho překročení. Ukazuje na hlubší skutečnost, kde již žádné „pro“ a „proti“ neexistuje.
Nepodmíněná Láska – samotné Bytí
Za všemi pocity, myšlenkami a zkušenostmi je tiché, věčné Já, vědomí, které vše vnímá. Když mysl ztichne, vstupujeme do prostoru, který je přirozeně Láskou – nikoliv emocí, ale stavem bytí.
Tato Láska:
Nemá objekt, miluje všechno stejně.
Nechce nic zpět, protože je celistvá.
Nevzniká ani nezaniká, je přítomná stále.
Je radostí bez příčiny, vděčností bez adresáta.
Není to chladný stav bez citu – právě naopak. Je to nejjemnější teplo, které prostupuje vše, ale nikoho neosobňuje. V takové Lásce není rozdělení – mezi tebou a světem, mezi dáváním a přijímáním, mezi životem a smrtí. Je to Jednota, která osvobozuje.
Ramana, Golas a jazyk Jednoty
Ramana Maháriši učil v tichu. Jeho slova byla prostá, ukazovala přímo na Já:
„Já je Láska. Já je Bůh.“
Joseph Golas zase řekl:
„Láska je dokonalým prostředkem k osvícení. Překročte hranice rozumu a milujte. Jedině láska poskytuje bezpečí.“
Oba mluví o tomtéž – jazykem srdce a vědomí: že Láska je tím, čím jsme, když ustane odpor vůči přítomnému okamžiku. Když se ego stáhne a zůstane jen Ticho.
Jak tuto Lásku žít?
Nehledej ji venku. Nezáleží na tom, koho miluješ nebo kdo miluje tebe. Hledej zdroj samotné schopnosti milovat.
Nesnaž se ji vytvořit. Nepodmíněná Láska tu už je – pod myšlenkami, touhami, strachy. Jen buď.
Nepodmiňuj ji chováním druhých. Když se v tobě probudí, víš, že nezáleží na okolnostech – jsi doma.
Závěr
Ramana nelikviduje srdce. Ukazuje na pravé srdce, které miluje bez důvodu a beze strachu, protože není odděleno od celku. Tato Láska nemá chybu, protože nepatří egu – patří skutečnosti samotné.
Taková Láska se nedá vlastnit ani definovat. Lze v ní jen spočinout, jako ve svém nejvlastnějším bytí.
Buď. Tiše vnímej bez myšlenek, že jsi.
Miluj. A zjistíš, že je to totéž.
Ano, je to totéž
Jsou to pocity....
Já ovšem není ani láska a ani bytí....