Že někteří lidé mluví o Já jako Pravdě
Protože mezi já a Já je přímý vztah jak mezi skutečností a odrazem v zrcadle
Jedno je Skutečnost a druhé je pocit..
Snaha nazývat Já Pravdou povazuji za snahu udělat ze zkušenosti Já něco nezpochybnitelného,
I když je naprosto jasné že popis
Já je vždy interpretaci mysli, tedy zkreslením
A navzdory tomu, že je pouze jedno Já
Jeho uvědomění jsou různá
V závislosti na vasanach toho, kdo jej realizoval
Toto jsou všeobecně známá fakta,
Takže každý kdo se zajímá o Já a duchovní cestu by měl k těmto popisům a návodům přistupovat jako ke konceptům mysli
Nikoliv jako k nějaké absolutní pravde kterou si povýšil na Pravdu !
Popsané tao není stálé (skutečné) tao“ je úvodní a nejslavnější věta taoistického spisu Tao te ťing (Kniha o Tao a ctnosti), který se připisuje mudrci Lao-c'.
iDNES.cz
iDNES.cz
Tento výrok je základním paradoxem taoismu a nese hluboký význam:
Tao je nepojmenovatelné: Tao (Cesta, prapodstata všeho) je příliš obsáhlé, hluboké a proměnlivé, než aby ho bylo možné spoutat omezenými lidskými slovy a pojmy.
Popis omezuje: Jakmile se snažíme Tao definovat nebo pojmenovat, omezujeme ho a tím ho vlastně míjíme. Skutečné Tao je za hranicemi dualistického myšlení.
Zážitek je víc než definice: Taoismus zdůrazňuje, že Tao nelze pochopit intelektuálně, ale pouze přímou zkušeností, splynutím s přírodou a životem v souladu s jeho přirozeným rytmem.
Quora
Quora
+4
Celá první pasáž (v různých překladech) zní přibližně takto: „Tao, které se dá popsat slovy, není stálé Tao. Jméno, které se dá jmenovat, není věčné jméno. Bezejmenné je počátkem nebe a země...“.
iDNES.cz
iDNES.cz
+1
Znamená to, že ačkoliv Tao te ťing o Tao mluví, slouží spíše jako ukazatel, který nás má navést k vlastnímu prožitku, nikoliv jako dogma, které by jej vyčerpávajícím způsobem definovalo.
+1
Základní kniha taoismu jde po stopě svitků z hedvábí - iDNES.cz
31. 5. 2013 — "Tao, které se dá popsat slovy, není stálé Tao/ jméno, které se dá jmenovat, není věčné jméno/ bezejmenné je počátkem všeho/ pojmenovatelné ...
iDNES.cz
Taoism