od vostalpetr » čtv 16. dub 2026 17:02:39
Opusť to, čím nejsi“: Cesta negace
První cesta je cestou negace, kterou Mahárádž vyjadřuje jako „Neti Neti“ – „ani toto, ani tamto“. Tato metoda nás vyzývá, abychom prozkoumali vše, co považujeme za své „já“, a zjistili, zda jím skutečně jsme.
Jsi svým tělem? Tělo se mění, stárne, buňky se neustále obměňují, ale ty stále jsi. Jsi svými myšlenkami? Myšlenky přicházejí a odcházejí, ale ty jsi tím, kdo je pozoruje. Jsi svými emocemi? Emoce jsou jako počasí – chvíli prší, chvíli svítí slunce, ale ty jsi tím prostorem, ve kterém toto počasí probíhá.
Tato cesta není o ztotožnění se s tím, co prožíváme, ale o uvědomění si, že nejsme těmi přechodnými formami. Když opustíme identifikaci s tělem, myšlenkami a emocemi, zbývá jen čistý prostor. Tento prostor je základem naší pravé podstaty, která není omezena ničím.
„Láska je vším“: Cesta rozpoznání přítomnosti
Druhá cesta ukazuje na to, co už je – na nekonečnou oblohu, která je v nás přítomná i tehdy, když jsou mraky. Mahárádž říká: „Láska je vším.“ Ale tato láska není jen lidský cit, který je pomíjivý a podmíněný. Je to podstata Bytí, která neodlišuje „já“ a „ty“, „toto“ a „tamto“. Láska je prostor, ve kterém se vše odehrává. Pokud je láska (nebo Vědomí) vším, pak vše, co vidíme, slyšíme nebo cítíme, je jen formou té samé jediné skutečnosti.
Tato cesta nás vede k pochopení, že vše, co existuje, je projevem stejné lásky – není to něco, co bychom museli hledat nebo k čemu bychom se museli dostat, protože to už jsme.
Tak jak to je píčo vymrdana,
Jsem nebo nejsem vším ???
Nebo je to úplně jinak než vysrala tvoje zpitoměla blbá mysl ???
Kundo blbá, vaříš leda guláše za svých hoven !!
Na co sáhneš, to zkurvis !!!
Ty blbý hovado...