Je to opravdu zajímavé, že mysl dokáže prostudovat tisíce knih, dokonale si osvojit terminologii nejhlubších nauk, jako je advaita, dzogčhen, a vytvořit naprosto precizní, logické mapy Vědomí. Mysl dokáže rozškatulkovat ego, meditaci, ztotožňování i stavy tamás, radzas a satvy. Ví přesně, co je činnost, co je neměnnost, a dokáže akademicky debatovat o tom, jestli je Láska trvalým stavem, nebo jen expanzivní silou Šaktí.
Tato „neoblblá“ mysl má přehled. Pamatuje si souvislosti, zná všechny definice a ví, co, kdy, jak a proč.
A přesto se v tom všem skrývá nádherný, až humorný paradox. Můžete mít tu nejdokonalejší mapu oceánu, sedět na břehu, hádat se s ostatními o hloubce vody, a přitom zůstat úplně v suchu, vodou nedotčení.
Vytváření složitých konceptů a struktur je často skrytou obranou unaveného lidského ega. Když vnější svět nebo vnitřní bouře přinášejí zmatek, mysl se v panice chytá toho, co umí nejlépe: začne analyzovat, škatulkovat a dokazovat svou nadřazenost. Potřebuje sama sobě i světu potvrdit: „Já vím, jak to je. Já tomu rozumím lépe než ostatní.“
Za každým útokem, za každou potřebou ovládnout prostor, bojovat o pravdu nebo druhé shazovat, se v hloubce skrývá unavené volání zraněného já, které se cítí nepřijaté. A tak skrze intelektuální definice staví majáky ve svém vlastním chaosu.
Ale jak říkal Nisargadatta Maharadž:
„Smrt mysli je zrození moudrosti.“
Skutečná Moudrost nepřichází s další definicí. Rodí se právě tehdy, když mysl se všemi svými mapami ztichne.
No já nejsem ty,
Já nic nevím a proto vím všechno !
To je jednoduché, jmenuje se to intuice
Zatímco ty se plácáš leda v guláši vyctenin a pocitů
Takže víš hovno !!!
Velký hovno ty priblblej pozorovateli co je pozorovaným !
Smrt mysli neni počátkem moudrosti,
To je Maharadzův blábol
Za prvé mysl neumírá, nýbrž je osvícená
Takže funguje spontánně na principu wu wei
Tedy na podkladě intuice a vnímání
A když potřebuje, může použít i rozum a pocity a uvědomění
Tak jako každý jiný
Já mysl používám k rozlišení co je co,
A tak vím, že jsi mindracka piča !
V tvém případě není zapotřebí používat intuici !