Lživá Pravda

naše první fórum... :-)

Lživá Pravda

Příspěvekod vostalpetr » pon 23. úno 2026 20:58:11

Je pro mě dost nepochopitelné

Že někteří lidé mluví o Já jako Pravdě

Protože mezi já a Já je přímý vztah jak mezi skutečností a odrazem v zrcadle

Jedno je Skutečnost a druhé je pocit..

Snaha nazývat Já Pravdou povazuji za snahu udělat ze zkušenosti Já něco nezpochybnitelného,

I když je naprosto jasné že popis

Já je vždy interpretaci mysli, tedy zkreslením

A navzdory tomu, že je pouze jedno Já

Jeho uvědomění jsou různá

V závislosti na vasanach toho, kdo jej realizoval

Toto jsou všeobecně známá fakta,

Takže každý kdo se zajímá o Já a duchovní cestu by měl k těmto popisům a návodům přistupovat jako ke konceptům mysli

Nikoliv jako k nějaké absolutní pravde kterou si povýšil na Pravdu !

Popsané tao není stálé (skutečné) tao“ je úvodní a nejslavnější věta taoistického spisu Tao te ťing (Kniha o Tao a ctnosti), který se připisuje mudrci Lao-c'.
iDNES.cz
iDNES.cz
Tento výrok je základním paradoxem taoismu a nese hluboký význam:
Tao je nepojmenovatelné: Tao (Cesta, prapodstata všeho) je příliš obsáhlé, hluboké a proměnlivé, než aby ho bylo možné spoutat omezenými lidskými slovy a pojmy.
Popis omezuje: Jakmile se snažíme Tao definovat nebo pojmenovat, omezujeme ho a tím ho vlastně míjíme. Skutečné Tao je za hranicemi dualistického myšlení.
Zážitek je víc než definice: Taoismus zdůrazňuje, že Tao nelze pochopit intelektuálně, ale pouze přímou zkušeností, splynutím s přírodou a životem v souladu s jeho přirozeným rytmem.
Quora
Quora
+4
Celá první pasáž (v různých překladech) zní přibližně takto: „Tao, které se dá popsat slovy, není stálé Tao. Jméno, které se dá jmenovat, není věčné jméno. Bezejmenné je počátkem nebe a země...“.
iDNES.cz
iDNES.cz
+1
Znamená to, že ačkoliv Tao te ťing o Tao mluví, slouží spíše jako ukazatel, který nás má navést k vlastnímu prožitku, nikoliv jako dogma, které by jej vyčerpávajícím způsobem definovalo.
Reddit
Reddit
+1
Základní kniha taoismu jde po stopě svitků z hedvábí - iDNES.cz
31. 5. 2013 — "Tao, které se dá popsat slovy, není stálé Tao/ jméno, které se dá jmenovat, není věčné jméno/ bezejmenné je počátkem všeho/ pojmenovatelné ...

iDNES.cz

Taoism
vostalpetr

Re: Lživá Pravda

Příspěvekod vostalpetr » pon 23. úno 2026 21:06:08

vostalpetr

Zpět na Všechno možný