Můžeme obsadit Kyjev za tři dny, ale nejdřív by bylo třeba ho jaderně bombardovat, tvrdí Solovjov
Propagandista Vladimir Solovjov ve svém pořadu vysvětluje, proč už po Prigožinově vzpouře šéfa wagnerovců nepodporuje. Jeho host, Jevgenij Poddubnyj, ruský válečný zpravodaj a zvláštní zpravodaj televizních kanálů Rusko-24 a Rusko-1 dodává, že taková povstání jsou nebezpečná, protože takhle by mohl vládu svrhávat v budoucnosti každý. Nakonec Solovjov tvrdí, že Kyjev je pořád možné obsadit za tři dny, kdyby se důkladně jaderně vybombardoval.
Solovjov nejdříve z monitoru čte vzkaz od jakési ženy. Používá při citacích herecký přednes, aby to připomínalo hysterický tón hlasu.
„Poslouchejte, lidé mi tady posílají takové otázky. ‚Proč děláte propagandu? Mám strach, byli jste moje autorita, zdroj pravdy jako prezident. A teď se všichni úředníci snaží pomluvit Prigožina, představují ho jako darebáka, jeho spravedlivý pochod nazvali vzpourou a vy záměrně mlčíte o tom, co se stalo. Je to hrozné, protože lžete pro svůj vlastní prospěch. Proč jako novinář neřeknete, že wagnerovci byli napadeni ministerstvem obrany? Proč nemluvíte o tom, že ministerstvo obrany skrývá ztráty kvůli své hloupé politice? Právě jsme přišli o nejsilnější armádu na světě. Z čeho se radujete?‘ To je od mladé dámy z Krymu. A já říkám, přestaňte být hysteričtí. My teď řekneme pravdu.“
Pak předá slovo Poddubnému, aby objasnil všechno ohledně „té hysterické Prigožinovy sekty“.
„Já jsem vlastně také nějaké takové ohlasy dostal a velmi terapeuticky jsem lidem v tomto ohledu vysvětloval, že jejich poněkud emotivní, a jak bych tak řekl, nedospělé reakce se dají vysvětlit strachem. Určitě existují lidé podléhající manipulaci, která byla aktivně využita organizátory nepokojů k ospravedlnění pokusu o vojenský převrat. Je to pochopitelné a dá se to očekávat, tím více je třeba lidem vysvětlit osobní pozici a stanovisko vlády. Tím jsem se zabýval. Nikdo nechce nikoho zabít, Bůh chraň. Ale faktem je, že Prigožin zorganizoval ozbrojenou vzpouru a organizátoři vzpoury se snažili svrhnout současnou vládu. Kolona směřující na Moskvu s cílem svrhnout vládu se nechystala jeden nebo dva dny, byla to dobře zajištěná speciální operace. Bez ohledu na to, co organizátoři vzpoury říkají po jejím neúspěchu. Byla to dobře promyšlená a připravená společenská operace, kterou navíc doprovázela operace informačně-psychologická.“
Pak do toho vstupuje Vladimir Solovjov, kterého se někdo ptal, jestli předtím sám Prigožina nepodporoval.
„Podívejte se, já jsem v ten den napsal Prigožinovi, že je to ta nejhorší tragédie, která se může stát. Občanská válka je pro mě osobní tragédií, protože jsem navštívil tyhle chlapce a jejich velitele. Byl jsem s nimi a mám k nim skvělý vztah a to, co se mi stalo, byla osobní tragédie. Ale nebudu vám lhát, proto říkám pravdu. Nemusí se vám to líbit, nemusí se vám líbit ministerstvo obrany. Máte pravdu, ale když vezmete 25 000 vojáků a vojenskou techniku a jedete do hlavního města své vlasti, tak to je konec. Tečka. To je ozbrojené povstání. Buď poslechneš vrchního velitele, nebo ne, a co pak říkáš, je jedno. Ne, ty jsi vzal vojenskou techniku z fronty a odvezl bojovníky. Místo toho, abys obsadil Kyjev za jeden den. Pro mě osobně je to prostě tragédie, prostě tragédie. Ne, já jsem se na Prigožina nevysral, ani slovem. Říkám pravdu ze svého pohledu. Člověk, který byl ještě před týdnem idolem lidu, zbožňovaný, vzal a spálil všechen svůj nashromážděný mediální a jiný potenciál v jedné vteřině. Obrátil se proti lidu. Prostě tragédie.“
Solovjov cituje další dotaz, proč se Prigožinova tvrzení neprověřila. Moderátor tvrdí, že Putin se s Prigožinem dobře zná a Prigožin mohl v poslední době všechny své problémy projednat a vyřešit na různých úrovních moci.
Pak ještě na chvíli reaguje Poddubnyj.
„Představme si hypotetickou situaci. Rebelové si myslí, že jeden ministr je špatný, zítra si myslí, že jiný ministr je špatný, pozítří si budou myslet, že vy jste špatný, a pak vás půjdou vzít po hlavě.“ Podle korespondenta nemá nikdo takový právo rozhodovat, jak se má řídit země.
„U Prigožina je šance se vykoupit. Obsaď Kyjev nebo Charkov, přinejmenším Varšavu a Vilnius z území Běloruska, pak se uvidí,“ připouští Solovjov.
Pak se rozloučil s hostem a pokračuje ve vysílání sám. Čte ze vzkazů, kde mu někdo připomíná tvrzení, že je možné Kyjev obsadit za tři dny.
„Pořád říkám, že můžeme Kyjev obsadit za tři dny. Jenomže nejdřív je potřeba všechno kurevsky zničit taktickými jadernými zbraněmi a vyhladit Kyjev z povrchu Země a další postavit na troskách. Prostě bojovat všemi prostředky, které máme.“
Přes ostrá slova, jež zazněla po začátku Prigožinova tažení na Moskvu z Kremlu a vzdor tomu, co dnes Solovjov říká o převratu a zradě, se situace vyvíjí jinak, než se čekalo. Ještě v neděli 2. července ráno se vyšetřovatelé nechystali vrátit Prigožinovi 10 miliard rublů, statisíce dolarů a pět prutů zlata nalezených při prohlídkách 24. června, ale večer téhož dne bylo rozhodnuto o opaku. Pro veřejnost je tento přístup matoucí.
https://www.forum24.cz/muzeme-obsadit-k ... .sznhp.box